Cheesecake-marbled Brownies with Tonka Bean

. April 29, 2008



This recipe was a hit at a party I went to a few days ago. Always on the look out for twists to a brownie batter as long as it's chewy, fudgy and decadent... I was asked if I added caramel. Nope! Why not? Next time, I'll give it a try in the cheesecake batter!!

For brownie batter
1 stick unsalted butter, cut into pieces
2 ounce unsweetened chocolate, chopped
1 Tbs cocoa powder
1/2 cup sugar
2 large eggs
1/3 tonka bean, grated
2/3 cup all-purpose flour

For cheesecake batter
8 ounces cream cheese, well softened
1/3 cup sugar
1 large egg
1/4 teaspoon pure vanilla extract
1 Tbs flour

Preparation
Make brownie batter:
Put oven rack in middle position and preheat oven to 350°F. Butter an 8-inch square baking pan.

Heat butter and chocolate in a 3-quart heavy saucepan over moderately low heat, whisking occasionally, just until melted. Remove from heat and whisk in sugar, eggs, tonka bean, and a pinch of salt until well combined. Whisk in flour until just combined and spread in baking pan.

Make cheesecake batter and bake brownies:
Whisk together cheesecake batter ingredients in a small bowl until smooth. Dollop over brownie batter, then swirl in with a knife .

Bake until edges are slightly puffed and center is just set, about 35 minutes.

Serve warm or at room temperature.

Pour les français
Brownies marbrés au cheesecake, adapté d’Epicurious

Pour environ 16 brownies

Ingrédients :

Pour la pâte de brownies :

- 85 g de chocolat noir à 70%
- 1 c à soupe cacao type Van Houten
- 1/3 fêve tonka rapé
- 90 g de farine
- 113 g de beurre non salé, coupé en dés
- 150 g de sucre de canne blond
- 2 gros oeufs
- pincée de sel


Pour la pâte de cheesecake :

- 230 g de cream cheese (type Leader Price),à temperature ambiante
- 1 oeuf
- 65 g de sucre
- 1/4 càc d’extrait de vanille pur
- 1 c à soupe de farine





Pour préparer la pâte de cheesecake, mélangez tous les ingrédients ensemble pour obtenir une crème de texture lisse. Réservez.
Préchauffez votre four à 180 C.
Recouvrez un moule mesurant 20 x 20 cm de papier sulfurisé.
Pour préparer la pâte de brownies, faites fondre le chocolat et le beurre au bain-marie. Laissez légèrement refroidir.
Battez les oeufs avec le sucre et le sel jusqu’à blanchiment.
Ajoutez 2 càs de chocolat fondu et mélangez avant d’incorporer délicatement le reste. Faites attention à garder la préparation aussi aérée que possible.
Saupoudrez de farine et incorporez-la délicatement.
Versez cette préparation dans le moule.
Ajoutez la pâte de cheesecake dessus et faites un dessin avec un couteau.
Cuisez au four pendant 30 min. A ce stade, les brownies seront encore un peu coulants au milieu. Si vous les préférez plus cuits, augmentez le temps de cuisson de 5 min, ou plus.
Laissez refroidir dans le plat avant de découper. Conservez-les emballés au frigo, et sortez-les à l’avance pour les déguster à temperature ambiante

4 comments:

Peter M said...

Myrtille,

It looks swirly good...may I have a big piece?

Mamina said...

Fabuleux. Mais pourquoi n'y ai-je pas pensé avant toi?

Anonymous said...

Looking up 'tonka bean' as we speak...write!!
Looks divine.

Mystikal said...

It looks delicious but... "The seed contains coumarin, and for this reason its use in food is banned in the US by the Food and Drug Administration (FDA). Coumarin can be lethal in large doses. Many anti-coagulant prescription drugs are based on more powerful forms of coumarin." I got this off of Wikipedia...

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