Finnish "Pain d'Épices"

. November 21, 2007



This Mujk Peperkaka"Gingerbread"has an unbelievably light and moist texture.Excellent accompanied warm with whipped cream or cold with butter.I eat it as it is with nothing on top ...

Ingredients:
90 g butter
12,5 cl buttermilk
1 egg
150 g brown sugar
175 g flour
1 ts baking soda
2 ts ginger
1 ts cinnamon
1/2 ts grounded cardamom
30 g almond meal

Preheat oven to 175 (345 F).Line the base of a 20 cm square cake tin.
Heat butter in saucepan over medium heat until it melts.Off the stove when cooled down a bit add buttermilk.Beat egg and brown sugar together and add to liquid mixture.
Sift flour, baking soda and spices. Add almond meal.Pour liquid mixture in the center of dry mixture.Stir until texture is smooth and fluffy.Bake for 25 to 35 minutes depending on your oven.

Pour les français:

Ingrédients pour moule carré de 20 cm.

90 g de beurre
12 cl de lait ribot
1 oeuf
150 g de sucre brun
175 g de farine
1 cuillère à café de bicarbonate de soude
2 cuillères à café de gingembre rapé
1 cuillère à café de cannelle en poudre
1/2 cuillère à café de clou de girofle moulu et de cardamone.
30 g amandes hachées

6 comments:

Mamina said...

Voilà un bon moyen de me lancer enfin avec le lait ribot... je lis des recettes et ça me fait envie et puis, après, j'oublie!

Anonymous said...

Félicitations pour la texture de ce gâteau. Une chose est sure, je vais suivre la recette et ce sera un régal, de plus j'ai du lait Ribot dans le réfrigérateur et je dois m'en servir.

Poppy

Choumie said...

Je tuerais pour un morceau de pain d'épices !!! Je n'avais pas pensé à utiliser du lait ribot ! Merci pour l'astuce !

Doria said...

J'aime beaucoup le pain d'épices mais je n'en ai jamais fais avec le lait ribot. Merci pour cette recette.
Bisous et bon dimanche, Doria

raquel of Cafe Nilson said...

looks delicious! am definitely trying this!

Cookin' Canuck said...

This sounds so flavorful! I'm wondering if the almond flour found in North America could be substituted for the almond meal.

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